💆♀️ Schouderspanning: fysiotherapie lost het niet op!
- Sander Gremmen
- 5 mei
- 2 minuten om te lezen
Die stijve nek na uren achter je laptop. Die zeurende spanning tussen je schouderbladen na een lange dag. Herkenbaar? Dan is een bezoekje aan de fysiotherapeut vaak het eerste wat in je opkomt. En eerlijk is eerlijk: een massage voelt dan als pure verwennerij. Maar… is het ook dé oplossing?
Massage werkt—maar hoe lang?
Ik dook in de wetenschappelijke literatuur, en wat blijkt?
✅ Massage werkt geweldig voor directe ontspanning.
✅ Veel mensen voelen zich meteen beter na een sessie.
❗️Maar: als het gaat om blijvende verlichting, is massage alleen vaak niet genoeg.
En nee, dat ligt niet (alleen) aan je fysiotherapeut. Die geeft je waarschijnlijk ook oefeningen mee. Maar wees eens eerlijk: hoe vaak komen die daadwerkelijk bovenaan je to-do lijst?
De cijfers liegen er niet om
Volgens het Nivel waren er in 2023 maar liefst 1.847.900 mensen bekend bij de huisarts met nek- en rugklachten.En uit een Nederlands onderzoek onder 533 werkenden met nek- en schouderklachten bleek dat 36% zich ziek moest melden in een periode van twee jaar. Dat zijn serieuze aantallen.
Dus… wat is dan wél de oplossing?
Massage is een mooie eerste stap—een reset voor je lijf. Maar als de oorzaak van je spanning blijft bestaan, blijf je in een vicieuze cirkel hangen. De échte sleutel? Inzicht.
👉 Wanneer bouwt jouw lichaam spanning op?
👉 Wat zijn de triggers op je werk of in je dagelijks leven?
Steeds meer mensen gebruiken een smartwatch of app om inzicht te krijgen in stressmomenten. En wat blijkt? Spierspanning heeft vaak minder te maken met je houding dan we denken, en meer met hoe je omgaat met stress en emoties.
Tijd voor een andere aanpak
Als stress de onderliggende oorzaak is, dan heb je misschien een andere specialist nodig dan je fysiotherapeut. Want pas als je leert omgaan met de oorzaak, komt er ruimte voor échte, blijvende ontspanning.
Comments